Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem
Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z serem, szpinakiem sosem Worcestershire i musztardą. To połączenie sprawdza się zawsze, a w przyszłości poeksperymentujemy z innymi gdyż te grzanki były przepyszne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Welsh Rarebit
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kromki ładnego chleba lub 1 bagietka pokrojona na kromki
- 1 szklanka startego sera cheddar (lub innego ulubionego)
- 1 łyżeczka wytrawnej musztardy
- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka mleka
- 2 szklanki świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Włóż szpinak do dużej patelni i podgrzewaj do zwiędnięcia, po czym odstaw do ostygnięcia. Następnie odciśnij rękami nadmiar wody i z grubsza posiekaj.
- Kromki chleba lub bagietki połóż na blaszce do pieczenia i umieść pod rozgrzanym grillem.
- W międzyczasie, w małej miseczce wymieszaj ser, musztardę, sos Worcestershire, szczyptę pieprzu i mleko, po czym wmieszaj posiekany szpinak.
- Zarumienione kromki obróć na drugą stronę i wyłóż na nie przygotowaną mieszankę serowo-szpinakową. Włóż blaszkę ponownie pod grilla i podgrzewaj przez 2 – 3 minuty, aż ser się roztopi i ładnie zarumieni.
Smacznego!
English version
Welsh Rarebit
(4 servings)
Ingredients:
- 4 slices of good bread or 1 baguette sliced
- 1 cup of grated cheddar cheese
- 1 teaspoon of dry mustard
- 1/2 teaspoon worcestershire sauce
- ground black pepper
- 1 teaspoon of milk
- 2 cups of fresh spinach
Preparation:
- Heat the spinach in a pan until wilted then leave to cool. When cooled, squeeze out the excess liquid and chop roughly.
- Place the slices of bread under the broiler until lightly browned on one side.
- Meanwhile mix together the cheese, mustard, worcestershire sauce, pepper and milk. Next, stir in the chopped spinach.
- Turn the slices of bread over and top with the cheese mixture, so it’s evenly distributed over each slice. Place under the hot grill for 2 – 3 minutes until the cheese is melted and golden.
Enjoy!