Risotto z porem i serem pleśniowym
Risotto z porem i gorgonzolą, wypatrzone już jakiś czas temu u Maggie nareszcie doczekało się realizacji :) Ale – nie ma to jak zacząć nowy rok jakimś dobrym przepisem, prawda? I jeżeli jego początek jest tak smaczny, to ja nie wiem, co będzie później... ;) Risotto jest wspaniałe; dwa wyraziste smaki, czyli por i ser pleśniowy, doskonale się uzupełniają i łączą z kremowym, delikatnym ryżem. Zdecydowanie warto wypróbować :)
RISOTTO Z POREM I SEREM PLEŚNIOWYM
(2 porcje)
150g ryżu do risotto,
ok. 350ml bulionu warzywnego,
1/3 szklanki białego wina,
¼ szklanki śmietanki 30%,
1 średni por,
1 ząbek czosnku,
100g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola lub lazur),
szczypta ziół prowansalskich,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka masła,
natka pietruszki
Pora oczyścić i pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu 4-5 minut, mieszając. Wsypać ryż i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wino i zwiększyć ogień. Kiedy wino odparuje, partiami wlewać bulion, czekając, aż poprzednie porcje zostaną wchłonięte przez ryż. Na koniec wlać śmietankę. Gotować, mieszając, aż ryż zrobi się kremowy i miękki (ale nie rozgotowany). Zdjęć z ognia, doprawić pieprzem i ziołami, dodać pokruszony ser. Można doprawić solą, jeśli uznamy, że trzeba.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.