Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- ryż arborio
- szpinak (u mnie świeży, ale może być też mrożony, ważne żeby był w listkach)
- pół piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- bulion
- sól
- tarty parmezan (u mnie Grana Padano)
Sposób przygotowania:
W litrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową i gotujemy w tym "wywarze" oczyszczoną pierś z kurczaka.
W drugim garnuszku podsmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Gdy szpinak "zredukuje się" wyjmujemy go na miseczkę, do tego samego garnka wlewamy chlust oliwy i wsypujemy ryż arborio, smażymy go chwilę aż się zeszkli, następnie dodajemy 2 szklanki bulionu i gotujemy. Gdy ryż wypije bulion, dolewamy kolejną porcję i tak aż do chwili, kiedy ryż będzie al dente. Wtedy do ryżu dodajemy szpinak, pokrojoną w kawałeczki ugotowaną pierś z kurczaka i dosypujemy 3 łyżki tartego sera. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze dwie minutki i wykładamy na talerz. Posypujemy na wierzchu odrobiną sera i konsumujemy.