Szaszłyki w zimowym sosie chrzanowym
I zimą możemy po grillować , fajnie kiedy w środku zimy po domu rozchodzi się aromat przyprawy grillowej. Przyjemnie jest tez zajadać szaszłyka patrząc przez okno jak dzieci lepią bałwana ....
Zimowe szaszłyki z białym sosem
składniki
5 szt ziemniaków
25 dag kiełbasy
przyprawa do grilla
żółta papryka
sól morska
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka chrzanu
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i zostawiamy aby wystygły. Kiełbasę najlepiej podwędzaną kroimy w plasterki. Żółtą paprykę kroimy w kwadraciki wielkości plasterka kiełbasy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Na patyczek do szaszłyków nakładamy na przemian ziemniaki , kiełbasa i papryka. Oliwę ok 2 łyżki mieszamy z przyprawą do grilla i smarujemy pędzelkiem szaszłyki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Chrzan mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy podajemy do szaszłyków.
Zimowe szaszłyki z białym sosem
składniki
5 szt ziemniaków
25 dag kiełbasy
przyprawa do grilla
żółta papryka
sól morska
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka chrzanu
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i zostawiamy aby wystygły. Kiełbasę najlepiej podwędzaną kroimy w plasterki. Żółtą paprykę kroimy w kwadraciki wielkości plasterka kiełbasy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Na patyczek do szaszłyków nakładamy na przemian ziemniaki , kiełbasa i papryka. Oliwę ok 2 łyżki mieszamy z przyprawą do grilla i smarujemy pędzelkiem szaszłyki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Chrzan mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy podajemy do szaszłyków.