Risotto marchewkowe z pomarańczą
Pyszne, aksamitne risotto pachnące dojrzałą pomarańczą , to moja kolejna propozycja na lekki , szybki i prosty obiadek.
Kremowy ryż o cytrusowym aromacie w połączeniu ze słodką marchewką i pomarańczowym sokiem , udekorowany skórką i łodyżką świeżego kopru włoskiego , to danie przyjemne podniebienia , a także dla oka........... .
Składniki: /4 porcje/
- 350 g ryżu Carnaroli
- 50 g masła
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 duża pomarańcza
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- ok.700 ml bulionu warzywnego
- 30 g startego parmezanu/lub innego sera/
- pieprz /do smaku
- sól /do smaku
oraz do dekoracji :
cząstki pomarańczy
zielony koperek/łodyżka kopru włoskiego/
Wykonanie:
-Przygotować bulion, który powinien być gorący w trakcie gotowania risotto.
-Pomarańczę wyszorować i sparzyć gorącą wodą.
-Wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki /usunąć biały miąższ/
-Skórkę zagotować w niewielkiej ilości wody i pozostawić w niej kilka minut.
-Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle/ użyć połowę/.
-Dodać marchew i chwilę poddusić.
-Wsypać ryż i smażyć razem kilka minut.
-Wlać wino i mieszając gotować do odparowania alkoholu.
-Kontynuować gotowanie dolewając partiami gorący bulion w miarę odparowywania płynu.
-Bulion powinien pokrywać powierzchnię ryżu.
-Risotto gotować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki /al dente/.
-Konsystencję risotto należy regulować bulionem.
-Pod koniec gotowania dodać sok pomarańczowy, skórkę/ do smaku/ , resztę masła , starty ser i energicznie wymieszać.
-Gorące risotto przełożyć na talerze, udekorować pozostałą skórką , cząstkami świeżej pomarańczy i łodyżką świezego koperku.
*risotto można dodatkowo wzbogacić odrobiną serka mascarpone.