Orientalne curry z kurczaka z dynią, cynamonem i żurawiną
Fenomenalne, bo inaczej nie da się opisać tej potrawy, rozgrzewające, pikantne, nieprzyzwoicie aromatyczne curry.
Idealne jesienno-zimowe danie.
Zainspirowała mnie niezawodna Kwestia Smaku.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 500g dyni
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0.5 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- świeża/suszona kolendra do posypania
- sól do doprawienia
marynata do mięsa
- 1 łyżka świeżego startego imbiru (0.5 łyżki mielonego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku (roztarty)
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
Mięso pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i wymieszać z mięsem.
Przyprawione mięso odstawić na pewien czas do lodówki.
Dynię obrać, pokroić w kostkę.
Mięso podsmażyć na łyżce rozgrzanego masła.
Po obsmażeniu ściągnąć go na talerzyk.
Na drugiej łyżce masła podsmażyć dynię.
Dodać mleko kokosowe, cynamon,cukier i doprawić solą.
Dusić do miękkości dyni (ok. 15 minut).
Na kilka minut przed końcem duszenia dodać żurawinę i sok z cytryny.
Do sosu dodać podsmażonego kurczaka.
Całość podgrzewać ok. 2 minuty.
Curry podawać z ugotowanym ryżem.
Przed podaniem posypać kolendrą.