Chili con carne
Dziś wyjątkowo przepis nie
filmowy, bo szczerze mówiąc jeszcze nie znalazłam filmu, w którym pojawiła by
się ta potrawa, ale nic straconego. Będę przez weekend przeglądać filmy z
wątkiem meksykańskim, lub takie, których akcja dzieje się w Meksyku to może coś
się trafi ;)
Istnieje wiele legend na temat tego jak powstało chili con carne (z hiszpańskiego "papryka z mięsem"). Najbardziej powszechną z nich jest ta o hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy. Siostra Maria wielokrotnie doświadczała wizji podczas których duch opuszczał jej ciało i wyruszał, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Podobno podczas jednej z takich wizji jej duch powrócił z przepisem na chili con carne ;) Ile w tym prawdy, tego nie wie nikt, ale potrawa jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Moim zdaniem jest wprost idealna na zimowe dni, bardzo rozgrzewająca i sycąca za sprawą fasoli, oraz mięsa. Do mojej wersji dodaję pieczoną paprykę, która nadaje odrobiny słodkości, oraz trochę cynamonu, który podbija delikatnie smak całości. Do picia polecam wodę z cytryną, miętą i świeżym ogórkiem :)
SKŁADNIKI:
Przyprawy:
PRZYGOTOWANIE:
Istnieje wiele legend na temat tego jak powstało chili con carne (z hiszpańskiego "papryka z mięsem"). Najbardziej powszechną z nich jest ta o hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy. Siostra Maria wielokrotnie doświadczała wizji podczas których duch opuszczał jej ciało i wyruszał, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Podobno podczas jednej z takich wizji jej duch powrócił z przepisem na chili con carne ;) Ile w tym prawdy, tego nie wie nikt, ale potrawa jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Moim zdaniem jest wprost idealna na zimowe dni, bardzo rozgrzewająca i sycąca za sprawą fasoli, oraz mięsa. Do mojej wersji dodaję pieczoną paprykę, która nadaje odrobiny słodkości, oraz trochę cynamonu, który podbija delikatnie smak całości. Do picia polecam wodę z cytryną, miętą i świeżym ogórkiem :)
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
- 1 puszka fasoli czerwonej (odsączonej z zalewy)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ½ puszki kukurydzy (odsączonej z zalewy)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 3-4 łyżki oleju
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (w ziarnach)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego (w ziarnach)
- ½ łyżeczki kolendry (w ziarnach)
- 1-2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i przygotuj mieszankę. W przypadku braku moździerza można użyć przypraw i ziół już zmielonych.
- Połowę mieszanki dodać do mięsa i odstawić je na godzinę lub dwie.
- Paprykę umyć przekroić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne i posmarować od strony skórki odrobiną oleju, lub oliwy.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 30 minut aż skórka będzie przypieczona.
- Paprykę wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie paseczki.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Podsmażać przez kilka minut.
- Dodaj mięso i mieszając podsmażaj aż wyraźnie zbrązowieje.
- Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i drugą połowę przypraw.
- Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj czerwoną i białą fasolę, kukurydzę, oraz pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze 10-15 minut.
- Chili con carne można podawać z ryżem, tortillą, polane odrobiną kwaśnej śmietany i posypane żółtym serem i posiekaną pietruszką.