Kasztany jadalne przywiózł mi mój mąż z Niemiec bo niestety w Polsce ciężko dostać i postanowiłam je upiec bo nigdy nie miałam możliwości ich spróbować - choć dużo o nich słyszałam - polałam odrobiną oliwy i posypałam solą przed jedzeniem. Wyszły bardzo dobre w smaku słodkawe i trochę mączne, ale z dodatkiem soli smakują bardzo dobrze i najlepsze na ciepło.
Szukałam pomysłu na danie z kalafiora... szukałam i szukałam... i w końcu sama wymyśliłam. Co nieco podejrzałam, resztę sobie dopowiedziałam, wyszło pysznie. Z przymrużeniem oka nazwałam swój wynalazek "kalafiorem carbonara", bo dobór składników rzeczywiście sprawia, że smak przypomina słynną włoską pastę. Którą zresztą uwielbiam.
Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.
Przy okazji pieczenia słodkich mini-ptysiów, machnęłam od razu ptysie w wersji maxi, tym razem jednak nie na słodko. Nadziałam je farszem mięsnym i podałam na obiad jako paszteciki do czerwonego barszczu :) Super sprawa, spróbujcie :) Myślę, że można śmiało kombinować z farszami i zrobić np. ptysie wegetariańskie z farszem pieczarkowym albo kapuścianym.
A oto hot dogi zrobione z samodzielnie upieczonych bułek :) Jako dodatek użyłam sosu 1000 wysp, warzyw oraz kiełków, które zimową porą namiętnie dodaję niemal do wszystkiego, co się da. Zgodnie z M. przyznaliśmy, że to najlepsze hot dogi, jakie jedliśmy.
Jajecznica, czyli sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Tu w towarzystwie szpinaku, którym nie tylko dodamy witamin, ale i koloru - moim zdaniem tak potrzebnego z rana. A ponieważ lubię rozpocząć dzień czymś słodkim, proponuję w pełni naturalny sok owocowy
To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne.
Żeby sobie jakoś polepszyć nastrój przygotowałam coś chrupiącego – oto przepis na szparagi chrupiące. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę a smakują wyśmienicie! To super pomysł na ciepłą przekąskę.
Zawitał on w mym skromnym domu nie dawno – jako ratunek przed pójściem do restauracji z klownem. Jakoś ostatnio złapał mnie szał łał na takowe jedzenie. Uratowałam się właśnie tym.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy posiekaną cebulkę z batatem pokrojonym w drobną kostkę, ok. 15 minut. Po tym czasie do całości dodajemy łyżkę pasty curry i chwilę smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, bulionem i dosypujemy soczewicę... Gotujemy kolejne 10-15 minut