Jajka na czerwono
Na kolację dziś proponuję jajka z domową ćwikłą proste delikatne i smaczne.polecam
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli do gotowania jajek
- odrobina świeżej natki pietruszki
- 1 ugotowany burak
- mały kawałek korzenia chrzanu
- sól
- sok z cytryny
Burak ścieram na drobnych oczkach i odstawiam. Następnie korzeń chrzanu myję, obieram ścieram na tarce również na drobnych oczkach - mieszam z burakiem doprawiam solą oraz sokiem z cytryny.
Jajka gotuję na pół-twardo czyli wkładam do garnka z wodą z odrobinką soli, wstawiam na gaz i od zagotowania czkam 4 minutki. Następnie ściągam z gazu i zalewam zimną wodą. Obierać ze skorupy, każde jajko przekroić na pół i na każdej połówce położyć po łyżeczce przygotowanej ćwikły. Posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego
Wydrukuj przepis