Kaszanka z patelni

Kaszanka z patelni
  • SKŁADNIKI:
  • ( 2 porcje )
  • * kaszanka - 2 szt
  • * cebula - 2 szt
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - do smaku
  • * majeranek - 1 szczypta
  • * prawdziwe masło - 100 g

 

Kaszanka ( kiszka , krupniok ) – wyrób zrobiony z kaszy , krwi oraz podrobów z dodatkiem cebulki , pieprzu i majeranku.

W warunkach domowych wyrabia się ją przy okazji świniobicia.

Kiszka doczekała się nawet swojego święta – pierwsze Święto Krupnioka odbyło się 28 maja 2011 roku w Nikiszowcu , zabytkowej dzielnicy Katowic.

Można ją jeśc na zimno , smażyć na cebulce , zapiekać w piekarniku lub też używać do nadziewania np. pierogów.

Przepis : Pierogi z kaszanką

Jedni kochają kaszankę … inni jej wręcz nienawidzą … a jeszcze inni nawet nigdy nie próbowali a z góry zakładają , że nie lubią.

Wielokrotnie zdarzyło mi się stac w długich kolejkach w Zakopanem pod Gubałówką w oczekiwaniu na kaszankę z grilla z dodatkiem kiszonej kapusty!

Tego smaku się nie zapomina … i chyba nigdzie kaszanka nie smakowała mi tak jak tam!

Dziś mam dla Was swój ulubiony przepis na kaszankę z patelni!

Zdjęcie - Kaszanka z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Na patelni rozgrzewamy masło.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy.

Kaszankę nacinamy z dwóch stron w kilku miejscach , uważając , by nie przerwać jelita.

Dodajemy na patelnię , oprószamy solą , pieprzem i majerankiem i na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut , do momentu aż kaszanka lekko się zrumieni , a cebulka usmaży.

Podajemy gorące ze świeżym pieczywem np. kajzerką.

Smacznego!

Zdjęcie - Kaszanka z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Kaszanka z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów