Kaszanka z patelni
- SKŁADNIKI:
- ( 2 porcje )
- * kaszanka - 2 szt
- * cebula - 2 szt
- * sól - do smaku
- * pieprz - do smaku
- * majeranek - 1 szczypta
- * prawdziwe masło - 100 g
Kaszanka ( kiszka , krupniok ) – wyrób zrobiony z kaszy , krwi oraz podrobów z dodatkiem cebulki , pieprzu i majeranku.
W warunkach domowych wyrabia się ją przy okazji świniobicia.
Kiszka doczekała się nawet swojego święta – pierwsze Święto Krupnioka odbyło się 28 maja 2011 roku w Nikiszowcu , zabytkowej dzielnicy Katowic.
Można ją jeśc na zimno , smażyć na cebulce , zapiekać w piekarniku lub też używać do nadziewania np. pierogów.
Przepis : Pierogi z kaszanką
Jedni kochają kaszankę … inni jej wręcz nienawidzą … a jeszcze inni nawet nigdy nie próbowali a z góry zakładają , że nie lubią.
Wielokrotnie zdarzyło mi się stac w długich kolejkach w Zakopanem pod Gubałówką w oczekiwaniu na kaszankę z grilla z dodatkiem kiszonej kapusty!
Tego smaku się nie zapomina … i chyba nigdzie kaszanka nie smakowała mi tak jak tam!
Dziś mam dla Was swój ulubiony przepis na kaszankę z patelni!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Na patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy.
Kaszankę nacinamy z dwóch stron w kilku miejscach , uważając , by nie przerwać jelita.
Dodajemy na patelnię , oprószamy solą , pieprzem i majerankiem i na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut , do momentu aż kaszanka lekko się zrumieni , a cebulka usmaży.
Podajemy gorące ze świeżym pieczywem np. kajzerką.
Smacznego!