Jajecznica ze szpinakiem i fetą + sok jabłkowo-pomarańczowy ze szpinakiem
Jajecznica, czyli sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Tu w towarzystwie szpinaku, którym nie tylko dodamy witamin, ale i koloru - moim zdaniem tak potrzebnego z rana.
A ponieważ lubię rozpocząć dzień czymś słodkim, proponuję w pełni naturalny sok owocowy - jabłko (nie obrane ze skórek, jedynie pozbawione pestek), pomarańcza (obrane tylko ze skórki, nadal z błonami na jej cząstkach), no i liście szpinaku. Prawdziwa bomba witaminowa, która postawi na nogi lepiej niż kawa :)
Składniki na jajecznicę ze szpinakiem:
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
- szalotka, drobno posiekana
- pieprz i sól do smaku
- 2 garście liści młodego szpinaku (opłukanego i przebranego)
- łyżka lub dwie mleka
- łyżka masła
- ser feta
Na patelni rozpuścić masło, po czym wrzucić na nie liście szpinaku, czosnek i szalotkę. Smażyć ok. 2 minut do zblanszowania liści. W tym czasie wbić jajka do miski czy kubka, dodać mleko, sól i pieprz i całość lekko rozbełtać. Do szpinaku wlać masę jajeczną i delikatnie mieszać całość do ścięcia jajek. Na koniec wkruszyć na patelnię ser feta i raz jeszcze wymieszać jajecznicę. Podawać od razu.
Składniki na sok (wychodzą dwie duże szklanki):
- duże jabłko
- pomarańcza
- garść liści młodego szpinaku (opłukanego i przebranego)
- woda - ok pół szklanki (lub więcej, jeśli wolimy mniej gęste soki)
Pokrojone w kostkę jabłko i liście szpinaku umieścić w blenderze i zalać wodę. Uruchomić blender do połączenia składników. Na koniec dorzuć kawałki pomarańczy i zmiksować całość.