Śniadanie do łóżka #10: Jajka po benedyktyńsku


Jajka po benedyktyńsku (1 kanapka) - 1 jajko - 1 łyżeczka octu - pół ciabatty z cebulą - masło - 1 plaster żółtego sera - 2 suszone pomidory - 1 plaster wiejskiej szynki - garść rzeżuchy - 1 łyżka majonezu - sól - pieprz
Zagotuj wodę z łyżeczką octu w średniej wielkości garnku. Wbij jajko do małej filiżanki lub miseczki. Gdy woda zacznie mocno wrzeć, delikatnie zmniejsz ogień i wlej jajko bezpośrednio do wody. Łyżką lub szpatułką kieruj rozchodzące się białko w stronę żółtka. Gotuj około 2-3 minuty i wyłów łyżką cedzakową. Pogrzej ciabattę na tosterze, posmaruj masłem. Ułóż na niej plaster sera, suszone pomidory, plaster szynki i rzeżuchę. Na czubku połóż jajko w koszulce, posól i popieprz. Udekoruj majonezem.
Śliwka
