Przepis na szparagi chrupiące
No i straciłam głos…. niestety nie z powodu jakiegoś jego nadużywania na wystrzałowej imprezie, którą można by było później wesoło wspominać…;) Niestety straciłam głos z „byle jakiego” powodu ciągłych zmian temperatur… Jeden tydzień ciepełko i słoneczko a w tym tygodniu znowu zimno i szaro… Ale bez głosu jest strasznie dziwnie… chcesz coś powiedzieć, bo zapomniałeś, że mówić nie możesz i nie powinieneś a tu z paszczy wydobywają się dźwięki, które w żadnym razie z jakimkolwiek ludzkimi odgłosami skojarzyć nie można…:( Dla mnie chyba nie ma cięższej dolegliwości;)! Ale nic to… przecież, kiedyś głos wróci..?! A żeby sobie jakoś polepszyć nastrój przygotowałam coś chrupiącego – oto przepis na szparagi chrupiące. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę a smakują wyśmienicie! To super pomysł na ciepłą przekąskę.
Przepis na szparagi chrupiące – składniki:- pęczek szparagów
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek parmezanu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz
- oliwa
1. Szparagi umyć i odłamać stwardniałą część dolną część. Przygotować trzy talerze. Na pierwszy wsypać mąkę. Na drugim roztrzepać jajko. Na trzecim wymieszać parmezan, bułkę tartą, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
2. Każdy szparag obtoczyć najpierw w mące, później w jajku a następnie w bułce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 20 minut aż zrobią się chrupiące. Podawać gorące -i opcjonalnie- z jogurtem greckim.
Smacznego
Źródło:
http://skoraczek.blogspot.co.uk/2013/05/chrupiace-szparagi-crispy-asparagus.html
http://codziszjemnasniadanie.pl/post/44772935983