Curry z batatów z kurczakiem
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności 3/10
Czas przygotowania: 30min
SKŁADNIKI:
- 2 średnie bataty ok 500g
- 1 filet z kurczaka ok 300g
- 1 łyżka pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego 250ml
- maślanka (do zamacerowania kurczaka)
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. około 2-3h lub nawet całą noc przed podaniem kroimy kurczaka w małe kawałeczki i zalewamy maślanką.
2. W dzień podania płuczemy kurczaka i osączamy z wody.
3. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy posiekaną cebulkę z batatem pokrojonym w drobną kostkę, ok. 15 minut.
4. Po tym czasie do całości dodajemy łyżkę pasty curry i chwilę smażymy.
5. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, bulionem i dosypujemy soczewicę. Gotujemy kolejne 10-15 minut
6. Na niewielkiej patelni podsmażamy kurczaka na maśle lub oliwie. Na koniec dodajemy do curry.
7. Odstawiamy na 30 minut aby smaki się przegryzły podgrzewamy i podajemy gorące.
Smacznego!