Colcannon
To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne. I pomyśleć, że to tylko ziemniaki i kapusta. Idealne o tej porze roku kiedy stare ziemniaki już nie smakują tak dobrze a w sklepach pojawiła się młoda kapusta. Tak nam posmakowało to danie że w ciągu tygodnia robiłam je trzy razy.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 150 g masła
- 500 g kapusty
- 100-150 ml gorącego mleka
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- posiekany koperek
Kapustę poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 50 g masła, wrzucić poszatkowaną kapustę, posolić, chwilę przesmażyć. Dodać kilka łyżek wody i dusić ok. 5 min.
Ziemniaki ugotować. Gorące stłuc, dodać resztę masła, kapustę, mleko, pietruszkę. Wszystko dokładnie zmiażdżyć na gładką masę. Podawać posypane koperkiem.
Smacznego:)