Risotto z kurczakiem, mango i granatem

Risotto z kurczakiem, mango i granatem

W ramach wspólnego gotowania tym razem z Shinju, Siaśką, Chantel, Panną Malwinną, Tomkiem, Dobromiłą, Mopsikiem i Maggie upichciliśmy risotto. Każdy inne.
Na moim blogu jest już sporo przepisów na risotto, bo dość często gotuję tę potrawę, więc wybór nowej wersji był dość trudny i bardzo kręciłam nosem, nie mogąc się zdecydować... W końcu zdecydowałam się na przepis, który zaintrygował mnie swoim połączeniem smaków. Kurczak, mango i granat w risotto? Musiałam wypróbować :)

Niestety nie obyło się bez kłopotów, bo w chwili gdy risotto już bulgotało na patelni, rozkroiłam mango i okazało się, że w środku jest zepsute. Mango poszło w kosz, a ja w błyskawiczny maraton po osiedlowych dyskontach i sklepikach. O świeżym mango mogłam zapomnieć, tzn. były w Biedronce, ale tak twarde, że można było nimi kogoś zabić, a ja potrzebowałam je na TERAZ ;) Z puszkowym mango też był problem, bo – kurczę, po jakie licho w sklepach dają ananasy w puszce 5 różnych firm, brzoskwinie w puszce 5 różnych firm i żadnych innych puszkowanych owoców?! Co z tego, że mogę sobie wybrać ananasy firmy X, Y, Z, skoro ja potrzebuję innego produktu? Co to za wybór, jak nie mam wyboru? :)
W końcu w jednym sklepie, kiedy już traciłam nadzieję, znalazłam jedyną, zapomnianą puszkę mango. Tym sposobem moje risotto zostało uratowane i bardzo nam smakowało. Połączenie tych owoców w kremowym risotto daje naprawdę fajny efekt. Niemniej uważam, że świeże mango jest najlepszym rozwiązaniem :)

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem, mango i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RISOTTO Z KURCZAKIEM, MANGO I GRANATEM
(na 2 porcje)
125g ryżu do risotto,
1 duży filet z piersi kurczaka,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
250ml bulionu drobiowego,
¼ szklanki śmietanki kremówki,
½ dojrzałego mango,
½ granatu,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
suszone oregano,
przyprawa do kurczaka

W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem roztopić drugą łyżkę masła. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu).
W tym czasie kurczaka pokroić na kawałki, doprawić i usmażyć na oleju.
Mango obrać i pokroić na kawałki.
Kurczaka, mango i większość pestek granatu dodać do risotto. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać śmietankę i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Przed podaniem każdą porcję posypać resztą pestek granatu.

Kategorie przepisów