Jajka faszerowane wiosennie
Aż trudno uwierzyć, że dzisiaj jest pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Inaczej sobie wyobrażałam ten przedświąteczny okres. Miało być ciepło, słonecznie a jest zimno i mokro. Chciałam zdjąć już zimowe buty i ciepłą kurtkę zamienić na lżejszy płaszcz. Niestety, narazie nie jest to możliwe.
Pomimo zimowej aury, w pierwszym dniu wiosny, proponuję jajka nadziewane wiosennym farszem. W farszu zamknęłam smaki wiosny, czyli ogórek, rzodkiewkę i natkę pietruszki. Bardzo mi smakowała taka radosna przekąska.
Składniki:
- 5 jajek
- kilka rzodkiewek, 1 ogórek
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- kilka gałązek natki pietruszki
Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i włożyć do miski. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kosteczkę, natkę posiekać, dodać do żółtek. Dodać majonez, musztardę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i faszerować jajka.
Smacznego:)