Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”.
Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw (...). Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
Harissa to pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, która dość często przewija się w składnikach wielu potraw arabskich. Szczególnie popularna jest w Tunezji, gdzie używa się jej niemal do wszystkiego – kanapek, sosów, zup, kuskusu i potraw mięsnych.
Szybkie i łatwe do przyrządzenia danie na obiad lub kolację - prosto od Nigelli Lawson, która słynie z nieskomplikowanych przepisów :) Niby pizza, ale bez drożdżowego spodu.(...) Smaczne i proste - jak to u Nigelli ;)
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, włożyć szpinak i rozsmarować po całej powierzchni. Następnie ciasto zwinąć w rulon i pociąć na kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią, posypać sezamem i odstawić do ponownego wyrośnięcia...
Kolejna propozycja na danie wielkanocne. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka, jajek, szczypiorku i serka. Lekkie i odżywcze, ale jak to przy jajkach, osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zachować daleko idący umiar....
Żółtka wymieszać z przestudzonymi pieczarkami i nadziewać jajka. Położyć na półmiski lub salaterki, zalać wywarem drobiowym a następnie odstawić do stężenia wywaru. Można udekorować marchewką i listkami roszpunki...
Pasta jajeczna - znana, prosta w przygotowaniu i pyszna. Tym razem proponuję podanie jej w rurkach z ciasta francuskiego. Taką przekąskę najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem.
Szaszłyki są nieodłącznym elementem kuchni krajów arabskich. (...) Tym razem przygotowałam proste, cielęce szaszłyki z wykorzystaniem klasycznych przypraw kuchni arabskiej. Dzięki długiemu marynowaniu, mięso jest aromatyczne i naprawdę smakowite.
Mariaż Włoch i Szwajcarii na jednej pizzy. Bez sosu pomidorowego, za to ze śmietaną. "To nie prawdziwa pizza, to podróbka" orzekł mój syn, co oczywiście nie przeszkadzało mu w pochłonięciu trzech całkiem sporych kawałków.
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem (...). Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)