Szaszłyki w stylu arabskim

Szaszłyki w stylu arabskim

Szaszłyki są nieodłącznym elementem kuchni krajów arabskich. Oczywiście istnieje milion wersji przyrządzania i podania takiej potrawy. Najczęściej wukorzystuje się mięso jagnięce, ale cielęcina czy kurczak też są OK. :) Tym razem przygotowałam proste, cielęce szaszłyki z wykorzystaniem klasycznych przypraw kuchni arabskiej. Dzięki długiemu marynowaniu, mięso jest aromatyczne i naprawdę smakowite.

Photobucket
SZASZŁYKI W STYLU ARABSKIM
(na 4 porcje)
600g cielęciny

marynata:
2 łyżeczki harissy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry,
½ łyżeczki kurkumy,
½ mielonych nasion kopru,
odrobina cynamonu (na czubku noża),
sok z ½ cytryny,
2 łyżki oliwy,
szczypta soli,
szczypta pieprzu

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Składniki na marynatę wymieszać i zalać nimi mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu lub usmażyć na patelni (najlepiej grillowej).

Podawać z pieczywem, sałatką i sosem (np. sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i curry).


Zdjęcie - Szaszłyki w stylu arabskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów