Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw do organizowanej przeze mnie akcji Wielkanocne Smaki :)
Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM
5 jajek,
100g wędzonego łososia,
2-3 łyżki majonezu,
sól i pieprz,
kapary,
natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążyć żółtka.
Łososia pokroić na paseczki. Mniej więcej 1/3 odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować razem z żółtkami i majonezem na gładką pastę. Ilość majonezu dobrać tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Masę doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, ale z reguły łosoś jest wystarczająco słony). Pastę przełożyć do szprycy i napełnić nią połówki jajek. Następnie każde jajko udekorować odłożonym wcześniej łososiem, kaparami i natką.