Jajka w galarecie faszerowane pieczarkami
składniki:
4 jajka
1/2 cebuli
kilka pieczarek (ja miałam około 150 g)
sól
pieprz
1/2 litra wywaru drobiowego
2 łyżeczki żelatyny
olej
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić po długości na połówki, wyjąć żółtka. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia. Do gorącego(nie gotującego się) wywaru drobiowego wsypać żelatynę i wymieszać, żeby nie powstały grudki, odstawić na bok a w tym czasie przygotować jajka. Żółtka wymieszać z przestudzonymi pieczarkami i nadziewać jajka. Położyć na półmiski lub salaterki, zalać wywarem drobiowym a następnie odstawić do stężenia wywaru. Można udekorować marchewką i listkami roszpunki.