Pizza na miękkim spodzie
Szybkie i łatwe do przyrządzenia danie na obiad lub kolację - prosto od Nigelli Lawson, która słynie z nieskomplikowanych przepisów :) Niby pizza, ale bez drożdżowego spodu. W książkowym przepisie na wierzchu zapiekanki ułożone są plastry chorizo, ale można wrzucić dowolne dodatki - u mnie była to kiełbasa, oliwki i suszone pomidory, oprószone odrobiną suszonego oregano. Smaczne i proste - jak to u Nigelli ;)
przepis - "Kuchnia. Przepisy z serca domu" - Nigella Lawson
Składniki :
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2 %
- 100 g utartego sera cheddar [u mnie gouda]
- 50 g pepperoni lub chorizo [albo innej wędliny - u mnie kiełbasa żywiecka]
- sól do smaku
- kilka czarnych oliwek
- suszone pomidory w zalewie
- oregano
- masło do posmarowania formy
Okrągłą formę do zapiekania o średnicy 20 cm [użyłam kwadratowej o boku 20cm] wysmarować masłem.
Jajko ubić z solą, mlekiem i mąką na jednolitą masę. Dodać połowę utartego sera, wymieszać. Wlać masę do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec przez 30 minut.
Wyjąć formę z piekarnika, posypać zapiekankę pozostałym serem, ułożyć plasterki kiełbasy, oliwki i suszone pomidory, oprószyć oregano i wstawić z powrotem do piekarnika na 2-3 minuty. Gdy ser się roztopi, wyjąć pizzę z piekarnika i od razu podawać.