Bułeczki ze szpinakiem i sezamem
składniki na farsz:
około 200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
czarny pieprz
czubryca
olej
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dusić. Pod koniec wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Odstawić do wystudzenia.
składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g masła
25 g drożdży
1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
sezam do posypki
Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier i śmietanę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, wbić jajko, dodać masło, odrobinę soli i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto a następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, włożyć szpinak i rozsmarować po całej powierzchni. Następnie ciasto zwinąć w rulon i pociąć na kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią, posypać sezamem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st., piec przez około 15/20 minut. Podczas pieczenia, bułeczki wysmarowałam olejem, dzięki czemu nabrały złotego koloru.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony chilliBite.pl. W moim przypadku zmniejszyłam ilość porcji o połowę i nie dodałam żółtka. Nadzienie szpinakowe zrobiłam w/g własnego pomysłu.