Kakory litewskie (soczewiaki)

Kakory litewskie (soczewiaki)

Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku...
Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”. Chociaż tak naprawdę farsz soczewicowy to nie jedyna opcja – ponoć można nadziewać je także mięsem, kapustą, kaszą i twarogiem lub farszem jak do pierogów ruskich.
Tradycyjnie podaje się je okraszone boczkiem, jednak ja „zbluźniłam” i podałam je z sosem czosnkowym ;)
Były pyszne!

Zdjęcie - Kakory litewskie (soczewiaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KAKORY LITEWSKIE (SOCZEWIAKI)
(na 4 porcje)
ciasto:
½ kg ziemniaków,
ok. 1 szklanki mąki pszennej,
sól

farsz:
1 szklanka zielonej soczewicy (dałam brązową),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki masła,
majeranek,
sól i pieprz

Przygotować farsz: Soczewicę ugotować w wodzie, aż zacznie się rozpadać. Odsączyć na sitku. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Soczewicę i cebulę zmiksować blenderem – niekoniecznie na gładką pastę, część ziarenek może zostać w całości. Jajka roztrzepać i prawie całe dodać do farszu (zostawić trochę do posmarowania pierożków). Dodać sól, pieprz i sporo majeranku. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo rzadki, można go zagęścić dając trochę bułki tartej.

Przygotować ciasto: ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu zmielić je lub przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę i zagnieść z mąką ciasto – takie jak na kopytka (nie powinno kleić się do rąk). Ciasto rozwałkować w miarę cienko, podsypując mąką. Wykrawać szklanką lub większym kubkiem kółka, kłaść na środek farsz i sklejać jak pierogi.
Gotowe kakory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować stopionym masłem i zostawionym wcześniej jajkiem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż kakory zrobią się złocistobrązowe.

Podawać z surówką.

(na podstawie przepisu z blogu Kopra)


Zdjęcie - Kakory litewskie (soczewiaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kakory litewskie (soczewiaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów