Mariaż Włoch i Szwajcarii na jednej pizzy. Bez sosu pomidorowego, za to ze śmietaną. "To nie prawdziwa pizza, to podróbka" orzekł mój syn, co oczywiście nie przeszkadzało mu w pochłonięciu trzech całkiem sporych kawałków.
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem (...). Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)
Przepis wyjątkowo łatwy i szybki w wykonaniu. Jako że sakiewki wędrowały ze mną do znajomych i tam były pieczone, to gotowe nie zostały uwiecznione ;) Ale po upieczeniu niestety ich kształt się nie zachował
Zielony koktajl bogaty w błonnik, białko i witaminy , a ubogi w kalorie. Koktajle owocowe i warzywne na dobre wkraczają do mojej kuchni , wypierając z codziennego mojego menu jeden posiłek. Czasem jest to kolacja, czasem drugie danie, ale najczęściej podwieczorek.
Po florencku, czyli podane ze szpinakiem. Dodatkowo szynka szwarcwaldzka i słodka śmietanka. Całość zapieczona ze złocistym serem z niebieską pleśnią (...). W zasadzie z podanych składników możnaby z powodzeniem zrobić po prostu jajecznicę, ale chyba taka wersja jest bardziej efektowna i czasem warto postać w kuchni odrobinę dłużej :)
Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania. Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.
Połączenie mięsa kurczaka i owoców, a w szczególności ananasa to już dla mnie klasyka. Ten duet już nie raz pokazał, że może smakować wyśmienicie. Czemu mielibyśmy nie wykorzystać go w szaszłykach?
Są świetnym dodatkiem do obiadów, można je jeść także solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Efekt końcowy może się okazać bardzo pozytywny. Pieczone ziemniaki cenię za to, że dadzą się przygotować w bardzo różnoraki sposób.
Uwielbiam koktajle warzywno-owocowe, a jeszcze bardziej lubię wprowadzać przepisy na nie. Są takie proste, krótkie , niewile pisania , a tyle dobrego wnoszą do naszego ciała i ducha.
Bardzo smaczna, prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
Przetestowałam przepis na mięsne empanady z ciasta francuskiego znaleziony w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia Meksykańska”. Były przepyszne :) Myślę też, że świetnie sprawdziłyby się jako dodatek do barszczu w roli mięsnych pasztecików ;)