Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
Pasta jajeczna - znana, prosta w przygotowaniu i pyszna. Tym razem proponuję podanie jej w rurkach z ciasta francuskiego. Taką przekąskę najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem. Jeśli bowiem pasta jajeczna długo jest w cieście, to ono wilgotnieje i staje się gumowate. Samo napełnianie rurek pastą jest tak proste, że spokojnie można to zrobić w dniu, kiedy chcemy je podać.
Składniki:
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki smakowego oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sezam, czarnuszka - do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć na prostokąt o wymiarach 26 x 38 cm. Pokroić w paski wzdłuż krótszego boku - na około 11 pasków. Każdy pasek nawinąć na foremkę - metalowy rulon - w ten sposób, aby boki ciasta zachodziły na siebie. Lekko docisnąć do foremki. Z wierzchu posmarować olejem smakowym i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Zdjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Przygotować pastę jajeczną. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do jajek z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczone rurki nadziewać pastą przy pomocy szprycy.
Smacznego:-)
Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta.