Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.
Udało mi się kupić wspaniały boczek wędzony, a więc jest quiche - prawdziwa jego wersja, z trzech składników - boczek wędzony, jajka i kremówka. Był obiad - na ciepło i śniadanie - na zimno. W ciepłym placku lotaryńskim (jak brzmi jego polska nazwa) nadzienie jest bardzo delikatne i aksamitne, a w zimnym - zwarte. Zupełnie inne. Jednak obie wersje warte przetestowania!
Przy okazji pieczenia słodkich mini-ptysiów, machnęłam od razu ptysie w wersji maxi, tym razem jednak nie na słodko. Nadziałam je farszem mięsnym i podałam na obiad jako paszteciki do czerwonego barszczu :) Super sprawa, spróbujcie :) Myślę, że można śmiało kombinować z farszami i zrobić np. ptysie wegetariańskie z farszem pieczarkowym albo kapuścianym.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować...
To pyszna, pachnąca ziołami propozycja na weekendowe śniadanie. Wybrałam życzenie Moniki, która miała apetyt na „jajko zapieczone w kokilce z jakimiś pysznymi dodatkami i do tego grzanki pokrojone w paseczki do maczania w tym jajku”.
Uwielbiam ta małe grzaneczki..najlepsze są oczywiście latem, gdy nagrzane od słońca pomidory smakują tak idealnie..Czasami jednak i zimową porą zatęskni się za takimi przysmakami..Wtedy wystarczy krótka chwila spędzona w kuchni, chrupiąca bagietka, wyciągnięta z piekarnika, pomidory, czosnek, bazylia..I tyle..można na chwilę próbować zapomnieć, że za oknem panuje zima.. :)
Po obżarstwie pączkowym zapraszam wszystkich na pyszne muffiny z warzywami i serem pleśniowym. Są lekko słodkawe od papryki i wilgotne można podawać z ostrym sosem, lub po prostu lekko przestudzone z piekarnika czy też na zimno. Polecam
Pyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub na patelni. Tworzy się wtedy na nich chrupiąca skorupka, trochę grubsza niż na ziemniakach smażonych bez obtoczenia w mące. I to jest w nich fajne :)
Pasują do wszystkiego: kanapek, sałatek czy jako samodzielne warzywo do obiadu czy przystawka z pieczywem. Ważne by użyć do tej potrawy naprawdę dobrej oliwy. Papryki są delikatne, lekko słodkie i naprawdę pyszne. Polecam!
Deser, śniadanie lub pyszna przekąska - jogurt z brzoskwiniami i płatkami owsianymi.. Dla mnie idealne na każdą porę dnia i roku. Proste, szybkie i lekkie - polecam :)
Ten paprykowy dip, może być delikatny lub intensywny w smaku, doprawiony ziołami lub ostrą chili. Można maczać w nim kawałki warzyw (seler naciowy, paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki) lub grzanki, a nawet … nachos :)