Harissa

Harissa

Harissa to pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, która dość często przewija się w składnikach wielu potraw arabskich. Szczególnie popularna jest w Tunezji, gdzie używa się jej niemal do wszystkiego – kanapek, sosów, zup, kuskusu i potraw mięsnych.
Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością dodawanej oliwy. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.*

Harissę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale bez większych problemów można zrobić ją samemu w domu, uzyskując efekt – ponoć – o wiele lepszy i bliższy oryginałowi :)
Ja skorzystałam z przepisu znalezionego na Allrecipes.pl.

Zdjęcie - Harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HARISSA
12 świeżych papryczek chili,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
3 ząbki czosnku,
sól,
oliwa

Papryczki oczyścić, usunąć szypułki, nasiona i białe włókna wewnątrz. Miąższ pokroić w kostkę.
1 łyżkę oliwy podgrzać na patelni i krótko podsmażyć kumin i kolendrę, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.
Papryczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z przyprawami, 5 łyżkami oliwy oraz posiekanym czosnkiem. Piec w 180 stopniach, aż papryczki będą bardzo miękkie i zaczną wydzielać gęsty sok (trwa to ok. godzinę, u mnie nieco krócej). Co jakiś czas mieszać papryczki, aby nie przypalały się na brzegach.
Upieczone papryczki nieco przestudzić, a następnie całość zmiksować na niezbyt gładką pastę. Doprawić solą. Przełożyć do wyparzonego słoiczka, wygładzić powierzchnię i zalać cienką warstwą oliwy.
Przechowywać w lodówce.


* info z Wikipedii ;)


Zdjęcie - Harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów