Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Rozdrobnij je za pomocą blendera. Ziarna kukurydzy również rozdrobnij. Połącz obie masy ze sobą dodając majonez, sól i pieprz. Szczypiorek drobno posiekaj. Cześć dodaj do pasty, a resztą ozdób gotowe kanapki.
Pasta z awokado - idealna do kanapek, jak dip do warzyw lub dodatek do wędlin. Czosnek i słonecznik podnosi jeszcze jego wartości zdrowotne i odżywcze. Idealna na jesienne chłody :)
czyli... Drožďová pomazánka. Jakiś czas temu przeglądając jedną z czeskich stron natknęłam się na taki właśnie wynalazek. Najpierw myślałam, że coś źle zrozumiałam. Pomysł wykorzystania drożdży do przygotowania pasty do chleba wydał się mi, delikatnie mówiąc idiotyczny. Jednak zaczęłam szukać czegoś więcej na ten temat i okazało się, że wersji drożdżowej pomazanki jest całe mnóstwo zarówno na czeskich jak i słowackich stronach kulinarnych.
Bardzo smaczny twaróg domowej roboty niezwykle delikatny jak aksamit rozpływa się w ustach, wprost nie mogłam się nim najeść taki wyszedł dobry - bardzo wszystkim polecam :-)
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować...
To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu - o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować i tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.
Uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku. Cudownie pachnie czosnkiem i majerankiem. Do tego wiejski chleb i kwaszony ogórek - niebo w gębie :).
Po 12 latach niejedzenia ryb na nowo odkrywam smak tuńczyka. Okazało się, że nie wywołuje u mnie objawów nietolerancji , przynajmniej w rozsądnych ilościach ;) Matko, jakie to dobre! Chyba zrobię niebawem jakiś makaron z tuńczykiem albo sałatkę. A póki co – zmajstrowałam pyszną pastę kanapkową
Pasta jajeczna – najlepsza jest zawsze z baru mlecznego ( dla bywających w Krakowie – to ten bar na Królewskiej ) .(...) Dzisiaj robiąc coś całkiem innego wpadłam na pomysł by zrobić pastę i tak powstała moja pierwsza pasta jajeczna.