Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

Twaróg z kwaśnego mleka
3

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tawa tawas
1

Tawa tawas

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jaglano-kokosowe pralinki

Jaglano-kokosowe pralinki

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe
2

Pączki - pyszne, puszyste, ork…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapuśniaki
2

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Domowe łazanki według przepisu…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tatar

Tatar

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pomidorowa z domowym makaronem

Pomidorowa z domowym makaronem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Szyszki
1

Szyszki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty