Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

Twaróg z kwaśnego mleka
3

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wafle z masą mleczno - kakaową

Wafle z masą mleczno - kakaową

Beti Beti
kruche babeczki

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kołacz (kołocz) śląski z serem
1

Kołacz (kołocz) śląski z serem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kompot z rabarbaru, malin i mięty

Kompot z rabarbaru, malin i mi…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Bułka drożdżowa bez jaj

Bułka drożdżowa bez jaj

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa pomidorowa - pomidorówka

Zupa pomidorowa - pomidorówka

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Ciasto babci Helenki
1

Ciasto babci Helenki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Chrust babci Heleny. Przepis pełen wspomnień…
1

Chrust babci Heleny. Przepis p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

 Śledzie w occie

Śledzie w occie

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Łazanki z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy