Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński
Dzisiaj kolejny przepis, który powstał specjalnie na akcję pasty kanapkowe. Sam paprykarz jakoś nigdy nie zachwycił mnie smakiem (chociaż nie mówię, że go nie lubię). Zdecydowanie kojarzy mi się z latami wczesnej młodości, które spędziłam na różnych obozach, rajdach, biwakach i innych wydarzeniach harcerskich. Wtedy każdy brał ze sobą paprykarza, dżemy czy inne pasztety. Tak smakowały jedne z najpiękniejszych dni mojego życia. Dlatego w ramach akcji postanowiłam wrócić do tego smaku. Oczywiście, że domowy paprykarz jest lepszy. Brakowało mi tylko grono moich ukochanych harcerzy, którzy jedli by razem ze mną. A przepis mam z bloga Passionfruit.
Zdjęcie - Domowy paprykarz szczeciński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 6 pieczarek
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz cayenne
  • olej
Zdjęcie - Domowy paprykarz szczeciński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































I co dalej? :
Makrelę obierz ze skóry i ości. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dodaj starte na tarce marchewkę i pieczarki. Warzywa duś razem, aż zmiękną. Po tym czasie dodaj resztę przypraw oraz koncentrat. Podsmażaj jeszcze chwilę i zdejmij z ognia. Wystudź. Do warzyw dodaj makrelę i ryż. Całość wymieszaj.
PrzepisoTeka na Facebook'u

+ Akcje:





Kategorie przepisów