Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

Pogodynka i Pogodynek kraczą, że zima z siarczystym mrozem jeszcze do nas powróci dlatego warto uzbroić się w dodatkowy tłuszczyk. A tak całkiem serio, to uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku. Cudownie pachnie czosnkiem i majerankiem. Do tego wiejski chleb i kwaszony ogórek - niebo w gębie :).  

 

Zdjęcie - Domowy smalec ze skwarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 350 g słoniny bez skóry
  • 150 g chudego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 jabłko bez skórki, starte na dużych oczkach
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz świeżo mielony

 

Sposób wykonania:

  1. słoninę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w jak najmniejszą kostkę,
  2. wrzucamy do głębokiej patelni i pozostawiamy na średnim ogniu do wytopienia, około 30 min. aż skwarki lekko się przyrumienią,
  3. mięso mielone rozdzielamy lekko widelcem
  4. następnie dodajemy boczek, cebulę i mięso mielone do wytopionej słoniny, smażymy około 10 min,
  5. czosnek rozcieramy z solą,
  6. na koniec wrzucamy starte jabłko ( możemy je delikatnie skropić cytryną ), czosnek oraz pieprz i majeranek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze około 5 min.
  7. całość wlewamy do naczynia (najlepiej z kamionki) i pozostawiamy do wystygnięcia w chłodnym miejscu.

 

Kategorie przepisów