Wątrobianka
To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu - o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować i tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.
Polecam, bo wątróbka to olbrzymia porcja łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i nawet biorąc pod uwagę sporą dawkę cholesterolu, naprawdę warto.
Domowa wątrobianka - Laura
SKŁADNIKI:
Wątróbkę pokroić na plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni i należy pilnować aby się nie zagotowała. Przestudzić
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu.
Wątróbkę i cebulę zmiksować blenderem lub w kubku miksującym na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
Polecam, bo wątróbka to olbrzymia porcja łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i nawet biorąc pod uwagę sporą dawkę cholesterolu, naprawdę warto.
Domowa wątrobianka - Laura
SKŁADNIKI:
- 40 dkg wątróbki wieprzowej
- 3-4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg masła (następnym razem zastąpię go olejem)
- sól, pieprz do smaku
Wątróbkę pokroić na plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni i należy pilnować aby się nie zagotowała. Przestudzić
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu.
Wątróbkę i cebulę zmiksować blenderem lub w kubku miksującym na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.