Pasta drożdżowa do chleba

czyli... Drožďová pomazánka. Jakiś czas temu przeglądając jedną z czeskich stron natknęłam się na taki właśnie wynalazek. Najpierw myślałam, że coś źle zrozumiałam. Pomysł wykorzystania drożdży do przygotowania pasty do chleba wydał się mi, delikatnie mówiąc idiotyczny. Jednak zaczęłam szukać czegoś więcej na ten temat i okazało się, że wersji drożdżowej pomazanki jest całe mnóstwo zarówno na czeskich jak i słowackich stronach kulinarnych. Gdy bardziej się zagłębiłam temat, znalazłam u Ireny Gumowskiej polski odpowiednik tej pasty - fałszywy móżdżek.
Drożdże zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B, które cudownie wpływają na nasz system nerwowy, skórę, włosy czy paznokcie, leczą drobne rany i popękane kąciki ust. Zawierają także wiele substancji mineralnych: fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen oraz chrom, który utrzymuje poziom glukozy we krwi i zmniejsza apetyt na słodycze. Należy tylko pamiętać, aby drożdży nie spożywać przed "zabiciem" ich "aktywności". Jeśli aktywne drożdże znajdą się w naszym układzie pokarmowym, będą w nim żyć dopóki ich nie strawimy i będą odżywiać się witaminami z grupy B. Jednak wystarczy potraktowanie ich temperaturą 60 stopni i spokojnie możemy aplikować sobie drożdżową kurację zdrowotną.
Wersji drożdżowej pomazanki jest naprawdę wiele. Jednak zawsze podstawą są: cebula, drożdże, jajka no i jakiś tłuszcz. Proporcje i dodatki to już kwestia pomysłowości i indywidualnych smaków. Niektórzy dodają do niej bułkę tartą, czosnek, paprykę, musztardę, majeranek czy też inne zioła. Jako dodatek na kanapkę z pastą drożdżową można położyć: ogórek świeży lub konserwowy, paprykę marynowaną, natkę pietruszki czy szczypiorek.
Bardzo mocno zastanawiałam się jak może smakować taka pasta. Ja byłam naprawdę bardzo pozytywnie zaskoczona. Mężowi i synowi również bardzo przypadła do gustu. Smak i aromat jest bardzo charakterystyczny i albo Wam posmakuje, albo po prostu odrzuci. Wykonanie jest banalnie proste, składniki praktycznie zawsze znajdziecie w swojej lodówce, więc musicie tego spróbować...
Pasta drożdżowa do chleba Pasta drożdżowa do chleba - Laura SKŁADNIKI:

  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek do podania

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie.
Pasta drożdżowa do chleba Pasta drożdżowa do chleba Podawać ze świeżym chlebem (polecam na zakwasie), posypane szczypiorkiem lub z innymi dodatkami, o których pisałam wyżej. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy