Pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem
Na początku lutego zapytałam moich sympatycznych gości na facebooku czy mają
jakieś pomysły na pasty do chleba. Pojawiło się mnóstwo fajnych propozycji dlatego postaram się co tydzień zrealizować jeden z nich. W sumie wymieniono 16 różnych i ciekawych kompozycji. Mój dzisiejszy wybór to pasta jajeczna, której składniki zdradziła nam Marzenna Głogowska: „jajo, szczypior, rzodkiewka, sól, pieprz, czosnek granulowany, ketchup, majonez, chrzan”. Delikatnie zmodyfikowałam
składniki. Zamiast szczypioru użyłam rzeżuchy (tak pięknie na mnie zerkała z
parapetu :) oraz pominęłam czosnek i keczup. Co mogę więcej napisać ? Nic…, oprócz tego, że wyszło bardzo smaczne smarowidełko do pieczywa. Dziękuję ślicznie Marzenko za inpirację i pozdrawiam.
Ilość porcji – na 4-5 kanapek
Czas wykonania – 10 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 5 rzodkiewek pokrojonych w drobną kosteczkę
- garść rzeżuchy (wg uznania)
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- jajka kroimy w kosteczkę,
- do jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
- gotowe :)
Inne propozycje:
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów
Serowa pasta z suszonymi pomidorami i oliwkami