Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków :-) Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym, tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam!

Zdjęcie - Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

(12 kawałków)

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao
  • 10 białek z dużych jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni
  • 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao i bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. W misce miksera zacznij ubijać białka z solą i gdy zaczną się już obficie pienić dodawaj powoli resztę cukru, później wanilię i ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Na koniec wciąż powoli miksując dodaj w 4 porcjach mąkę z kakao, dodając kolejną po dokładnym wmieszaniu poprzedniej.
  3. Przełóż masę do formy z kominem (nie natłuszczaj jej przed wlaniem ciasta!:), włóż do piekarnika i piecz 30 minut, następnie podkręć temperaturę do 150 oC i piecz kolejne 30 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odwróć formę do góry nogami (jak tutaj) na 40 minut, po czym najlepiej za pomocą ostrego noża wyjmij ciasto z formy.
  4. Przed podaniem, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, po czym wmieszaj miód i śmietankę.
  5. Podawaj ciasto pokrojone w grube plastry, polane polewą czekoladową i posypane prażonymi orzechami.

Smacznego!

Zdjęcie - Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

(12 servings)

Ingredients:

  • 1 1/4 cups sugar
  • 3/4 cup cake flour
  • 1/4 cup unsweetened cocoa powder
  • 10 large egg whites
  • 1/2 teaspoon cream of tartar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup hazelnuts or other nuts, chopped and toasted
  • 220 g bittersweet chocolate, chopped
  • 2 tablespoons honey
  • 1/2 cup heavy cream
Preparation:
  1. Preheat the oven to 140 oC. Sift 1/4 cup of sugar with the flour and cocoa until blended evenly.
  2. Beat the egg whites with the cream of tartar and salt until frothy. Add the remaining cup of sugar slowly while beating, next add the vanilla and beat just until the whites form stiff peaks. Add the flour mixture in 4 stages, folding it in completely after each addition.
  3. Spoon the batter into a clean, dry tube pan. Bake 30 minutes, then raise the oven temperature to 150 oC and continue baking for about 30 minutes more until dry stick. Turn the cake over on a rack and let it cool upside down in the pan for 40 minutes. Remove it from the pan and set it on a serving plate right side up.
  4. Just before serving the cake, melt the chocolate in the top of a double boiler, stir in the honey and cream.
  5. To serve, cut the cake into slices, pour ganache over each slice and sprinkle chopped hazelnuts on top.

Enjoy!

Zdjęcie - Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów