Batoniki z amarantusa
Batonik pełen ziaren - smaczna,pożywna i niezwykle zdrowa przekąska.Przepis banalny,ale wziąć pod uwagę wartości odżywcze składników batonika przepis niezwykły.Najwiekszym objętościowo składnikiem jest poping z amaranutusa.Lista składników od razu mnie oczarowała,ale dość długo jednak czekał w kolejce.Wzorowałam się na tym przepisie,podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie.
Składniki na blaszkę 24x34 cm:
120 g popingu z amarantusa
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów włoskich
50 g słonecznika
50 g orzeszków ziemnych-solonych
50 g płatków owsianych górskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego
120 g Apfeldicksaft
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
- 2 łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami goracej wody i odstawic na 30 minut
- składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
- foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.Równimiernie rozłożć masę lekko uciskając wilgotną łyżką
- piec 30 minut w 170`C
- po ostudzeniu pokroić