Pudding z nasionami chia i karmelizowanymi pomarańczami
Ostatnio coraz częściej zaczynam myśleć o śniadaniu, czy to za sprawą braku czasu jaki towarzyszy mi przez kolejne kilka godzin i koniecznością posiadania pełnego brzucha, czy też może z chęci stworzenia ulubionego repertuaru, z którego mogę czerpać do woli. Śniadanie nie zawsze było moim ulubionym posiłkiem, z reguły moje kubki smakowe i poczucie głogu uaktywniały się w okolicach drugiego śniadania, ale odkąd zaczęłam eksperymentować z nasionami, kaszami, płatkami, zrozumiałam, że to niezłe pole do popisu i przepastna skarbnica smaków i inspiracji. Mam jeszcze dobrą nowinę dla tych, którzy rano nie dysponują czasem: kiedy Wy smacznie śpicie, pudding robi się sam, rano wystarczy wymieszać do z jogurtem i posypać dowolnymi owocami, niekoniecznie karmelizowanymi. Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min + 12 h namaczanie
1 szklanka mleka kokosowego
1 + 1/2 szklanki greckiego jogurtu
1/4 szklanki nasion chia*
szczypta soli
1 pomarańcza
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
garść suszonej żurawiny
* chia - szałwia hiszpańska to roślina zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Przygotowanie:
1. Mleko mieszamy z 1/2 szklanki jogurtu greckiego, łączymy z nasionami chia, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie wstawiamy na noc do lodówki 2. Rano, przygotowujemy karmelizowane pomarańcze, do rondelka dodajemy cukier i wodę, czekamy aż sos zacznie ciemnieć, ok 10 minut, dodajemy nasiona z laski wanilii wraz z rdzeniem i nadal gotujemy, pomarańcze odkrawamy ostrym nożem od miąższu, staramy się nie pozostawić białej błony, kroimy owoc w cząstki i dodajemy do karmelu, mieszamy i odstawiamy z ognia 3. Pudding mieszamy z pozostałym jogurtem, podajemy z karmelizowanymi pomarańczami, wraz z powstałym sosem, posypujemy suszoną żurawiną