Nie jestem w stanie wyrazić smaków mazurka, jednym słowem petarda. Mazurek jest pyszny, ciasto bardzo kruche, masa kajmakowa i orzechy tworzą cudowne połączenie
To chyba jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie mięsa, jakie widziałam. Z takim przepisem powinien poradzić sobie każdy. Gdy przeczytałam listę składników marynaty, nie miałam wątpliwości, że mi posmakuje, ponieważ jest ona bardzo zbliżona do jednego z moich ulubionych sosów. I jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, to z pewnością przypadnie do gustu i Wam :)
Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły.
Kotleciki z indyka soczyste i chrupiące w panierce z nasion lnu inaczej siemienia lnianego, usmażone na patelni grillowej prawie bez tłuszczu , są smaczne zdrowe. Ta panierka nadaje kotlecikom fajnej chrupiącej skorupki i jest lekko słodkawa od nasion. Polecam
Kasza kukurydziana na dobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię , a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków.
Moda na zielone smoothie, po naszemu zielone koktajle, przyszła do nas zza oceanu. Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji warzyw i owoców. Główną zaletą zielonych koktajli jest duża zawartość chlorofilu, czyli barwnika roślinnego zwanego "zieloną krwią". Chlorofil oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga regenerację czerwonych krwinek, stymuluje regenerację komórek.
Idealna na wiosnę, pełna kolorów i smaków sałatka. Kluczem do uzyskania cudownego smaku, są drobno posiekane składniki i dodatek świeżej mięty. Koniecznie musicie spróbować tego wegetariańskiego dania, nawet jeśli jesteście miłośnikami mięsa!
Szarlotka maślana, to jedna z najlepszych szarlotek jaką jadłam. Delikatne, maślane, kruchutkie ciasto rozpływające się w ustach z aromatyczną warstwą jabłek z cynamonem - to połączenie doskonałe. Podczas jej pieczenia w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalna, maślano - jabłkowa woń...
Tarta okazała się absolutnie przepyszna. Spodziewałam się, że będzie smaczna, ale nie że aż tak ;) Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. W sam raz doprawiona i... wyjątkowo wielkanocna :) Uważam, że taka tarta świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jako oryginalna, a przy tym uroczo swojska przystawka.
Smaczny, zdrowy i pełen witamin koktajl, na który przepis znalazłam na blogu Picante-jalapeno. Potrzebne są tylko trzy składniki, wolne 5 minut oraz sprawny blender