Puree z kalafiora z jarmużem
Dziś przedstawiam kolejny pomysł pomysł na znakomity zamiennik do dań głównych z moim ostatnim odkryciem – jarmużem. Lekkie i bardzo zdrowe puree z kalafiora z parmezanem i śmietanką, z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem jarmużu. Danie szybkie, łatwe i z mnóstwem witamin, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for English
Puree z kalfaiora z jarmużem
(4 porcje)
Składniki:
- 1 duży kalafior, posiekany na małe różyczki
- 2 duże garści jarmużu, bez twardych łodyg, drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Umieść kalafior w dużym garnku, zalej wodą tak by był nią przykryty, doprowadź do wrzenia pod przykryciem i gotuj do miękkości, ok 15 minut.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć jarmuż wraz z czosnkiem i 1/4 łyżeczki soli i podsmaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Gdy jarmuż zmięknie, zdejmij patelnię z ognia.
- Ugotowany kalafior zmiksuj blenderem na gładkie puree.
- Dodaj do puree jarmuż, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Cauliflower kale puree
(4 servings)
Ingredients:
- 1 large head of cauliflower, chopped
- 2 big handfuls kale, without ribs, chopped
- 1 clove garlic, minced
- salt and pepper
- 3 tbsp double cream
- 2 tbsp grated parmesan cheese
Preparation:
- In a large pot, bring the cauliflower to a boil and cook until it is very soft, about 15 minutes.
- Heat a large pan with 1 tbsp of oil and saute the chopped kale, garlic, and 1/4 teaspoon salt on medium high heat for 2-3 minutes. Once the kale has wilted remove it from the heat.
- Puree the cauliflower using hand blender until it is smooth.
- Add kale mixture, cream and parmesan cheese to the cauliflower puree and stir together. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!