Klasyczny mus czekoladowy
Kiedy myślę o idealnym zwieńczeniu pysznego posiłku, od razu pojawia się w moich marzeniach porcja schłodzonego, niezbyt słodkiego musu czekoladowego.
Delikatna konsystencja, kleks ubitej śmietanki i jestem w kulinarnym niebie!
Mus najlepiej przygotować dzień przed planowanym posiłkiem, musi bowiem się dobrze schłodzić, w ostateczności wystarczą mu jednak dwie godziny w lodówce i już będzie pyszny!
Przepis na 2 porcje.
Składniki
- ciemna czekolada - 80 g
- jajko - 2 szt
- cukier - 2 łyżki
- sól - szczypta
- masło - 40 g
W rondelku rozpuść masło, cukier i czekoladę. Zestaw z „ognia” i wmieszaj do masy żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Białka dodawaj (3) partiami do masy czekoladowej, za każdym razem delikatnie mieszaj łopatką. Mus przełóż do naczynek, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.