Klasyczny mus czekoladowy

Klasyczny mus czekoladowy

Kiedy myślę o idealnym zwieńczeniu pysznego posiłku, od razu pojawia się w moich marzeniach porcja schłodzonego, niezbyt słodkiego musu czekoladowego.

Zdjęcie - Klasyczny mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatna konsystencja, kleks ubitej śmietanki i jestem w kulinarnym niebie!

Zdjęcie - Klasyczny mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klasyczny mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mus najlepiej przygotować dzień przed planowanym posiłkiem, musi bowiem się dobrze schłodzić, w ostateczności wystarczą mu jednak dwie godziny w lodówce i już będzie pyszny!

Zdjęcie - Klasyczny mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na 2 porcje.

Zdjęcie - Klasyczny mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W rondelku rozpuść masło, cukier i czekoladę. Zestaw z „ognia” i wmieszaj do masy żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Białka dodawaj (3) partiami do masy czekoladowej, za każdym razem delikatnie mieszaj łopatką. Mus przełóż do naczynek, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Kategorie przepisów