Dziś kasza stała się podstawą kopytek. Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się kolejnych.
Pomysł na prosty, nieskomplikowany obiad, który każdy z Was może przygotować w około 40 minut. Mięso wychodzi idealnie soczyste i miękkie, a w połączeniu z pieczarkami i ciągnącym się serem z pewnością zasmakuje każdemu członkowi rodziny.
Ciasto pojawiło się u nas zupełnie przypadkiem. Przypadkiem kupiłam na targu "słodkie morele"... Przypadkiem okazały się być niemiłosiernie kwaśne. Czyli przypadek tu zarządził;-) Wyszło pyszne, kwaskowate - takie jak lubię.
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. Danie to jest wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, a zapewniam że zachwyci wszystkich fanów indyjskich smaków.
Mam nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia.
Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty.
Ten sernik jest absolutnie genialny, delikatny, puszysty, niezbyt słodki, po prostu rozpływający się w ustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu.
Przepis na pyszne placuszki takie śniadaniowe mam dla Was. Placuszki zrobiłam na jogurcie greckim, dodałam do nich trochę wiórek kokosowych, a całość zjedliśmy z borówkami i bananem.
Dziś mam dla Was przepis na pyszną karpatkę z borówkami. Jakoś tak mi się zachciało mimo gorąca, bardzo lubię ją robić i jeść też he he. Tym razem wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto.
Korzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku.
Pierwsze tegoroczne słoiki z ogórkami kiszonymi są u mnie już zrobione, dlatego też chciałabym podzielić się z Wami chyba najlepszym (jak dla mnie) przepisem na nie.
W końcu tego lata czeka nas kilka ciepłych dni, więc czas na orzeźwiającą lemoniadę ogórkową z limonką oraz miętą! Próbowaliście już takiego połączenia? :) Obok lemoniady lawendowej to jedno z moich ulubionych. Nie tylko świetnie smakuje, ale także za sprawą ogórka i mięty wspaniale gasi pragnienie.
Znalazłam w mojej przepastnej lodówce kawałek pięknej kiełbasy chorizo i ugotowany ryż, który bardzo potrzebował już przetworzenia, postanowiłam więc przygotować klopsiki w stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego.
Pyszny dwuwarstwowy serniczek bez pieczenia z musem z czarnej porzeczki w jednej warstwie i aromatem waniliowym w drugiej. Na chrupkim spodzie zrobionym ze śniadaniowych kuleczek zbożowych i czekolady. Całość wykończona galaretką o smaku owoców leśnych z dodatkiem likieru Cassis i owoców czarnej porzeczki.