Najprostszy gulasz z szynki
Najbardziej podstawowa wersja gulaszu z mięsa wieprzowego. Użyłam szynki, ale równie dobrze sprawdzi się łopatka, schab czy biodrówka. Taki gulasz świetnie smakuje razem z kaszą gryczaną, buchtami czy ziemniaczanym puree. Wersja z kluskami śląskimi to ostatnio jedna z ulubionych potraw mojej córki.
Przepis od Margarytki.
Składniki:
- 600-700 g szynki wieprzowej
- 2 duże cebule
- sól, pieprz (po łyżeczce)
- listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ew. odrobina chilli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego (to mój dodatek)
- 2 łyżki smalcu lub oleju do obsmażania mięsa
- 1-2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać po łyżeczce soli i pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki i ew. odrobinę chilli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron. Dodać posiekane cebule, listek laurowy i ziele angielskie. Smażyć wszystko chwilę, po czym zalać całość 2-3 szklankami wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić całość do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną cukru. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Do mieszaniny dodać 2-3 łyżki gorącego sosu. Wymieszać. Rozrobioną mąkę powoli wlać do gulaszu. Zagotować. Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą. Smacznego :)