Tort czekoladowo - malinowy
Dziś mam dal Was przepis na pyszny torcik czekoladowy z kremem frużelionowym. Tort nie wymaga nasączania, jest wilgotny, bardzo czekoladowy. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. Tort bardzo smaczny, nie przesłodzony. Nie miałam świeżych malin więc wierzch u mnie to polewa czekoladowa :-). Tort jest czasochłonny, ale efekt smakowy super. Polecam Wam go wypróbować, bo warto :-). Miłego dnia :-)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka L
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki miałkiego brązowego cukru
- 200 g maki pszennej
- 80 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. W misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej i cukier, mieszamy, żeby składniki się połączyły.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiane składniki przesypujemy do składników mokrych i mieszamy np. przy pomocy rózgi kuchennej nie używając miksera. 3. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy.
Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty.
Składniki frużelina malinowa:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
1. W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na gazie (średnia moc) i podgrzewamy dopóki cukier się nam nie rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika.
2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu.
3. Żelatynę w proszku zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy. Musimy pamiętać żeby żelatyny nie zagotować, bo żelatyna starci właściwości żelujące.Zdejmujemy z palnika.
4. Rozpuszczoną żelatynę powoli musimy wmieszać do sosu (może on być gorący, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki.
Krem malinowy:
- 500 g serka mascarpone
- frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej
1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia się składników.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżka mleka
Do rondelka nalać trochę wody, postawić na gazie, na rondelek położyć miseczkę, wrzucić do niej połamaną czekoladę, masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Troszkę przestudzić i polać tort.
Przełożenie: blat tortu - 1/3 masy malinowej - drugi blat tortu - połowa kremu który nam pozostał - przykrywamy ostatnim blatem, boki tortu smarujemy pozostałym kremem - ciasto które ścięliśmy z góry ciasta kruszymy i oprószamy nim boki posmarowane masą - wierzch polewa czekoladowa - można ozdobić świeżymi malinami :-)