Cebulaki

Cebulak, cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Tradycyjnie cebularze robi się z ciasta drożdżowego, zapiekanego z cebulą oraz makiem. Jako, że ja za makiem nie przepadam to dzisiejsza wersja jest właśnie bez niego, ale równie smaczna.
Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • ok. 3/4 - 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 3 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tłuszczu do podsmażenia

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta


Przygotowanie:
Na początku przygotuj zaczyn: do kubka rozkrusz drożdże, dodaj cukier, ok 1/2 szklanki cieplej wody oraz ok 2 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj o odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować i pięknie wyrósł. Pozostałą mąkę oraz sól przesyp do większej miski.
Gotowy zaczyn przełóż do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ponieważ po wyrobieniu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć, a konsystencja być miękka i elastyczna. Gotowe ciasto odstawiamy do rośnięcia ( ok 15-20 min powinno wystarczyć). W tym czasie przygotuj farsz.


Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, ale tak aby ciągle była biała. Pod koniec posyp solą, jeszcze chwilkę podsmaż i odstaw do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta, odrywaj po małym kawałku i formuj kulkę ( jak na bułkę), następnie za pomocą wałka lub ręcznie rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm. Pamiętając, aby na środku placuszka zrobić nieco większe wgłębienie. Następnie nałóż porcję farszu, delikatnie przyciśnij go to ciasta i ponownie odstaw do rośnięcia na ok 10 - 15 min.


Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte placuszki przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, ale tylko same brzegi, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złocistego koloru. Piecz przez ok 20-25 min z temp. 200C.


Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z fasolką szparagową i jajkami

Sałatka z fasolką szparagową i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą

Mini pizze z kabanosem, cebulk…

Beti Beti
kruche babeczki

Suszone pomidory w oleju (do słoików)

Suszone pomidory w oleju (do s…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kaszotto z jarmużem i pieczonym kalafiorem

Kaszotto z jarmużem i pieczony…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brokuły z sosem ostrygowym

Brokuły z sosem ostrygowym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kalafior smażony w cieście
2

Kalafior smażony w cieście

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Chleb na zakwasie z pomidorami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Paluchy maślane

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem
2

Odrywany chlebek z ziołami, cz…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Puszyste bułeczki z ziemniakami
1

Puszyste bułeczki z ziemniakam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Precelki drożdżowe

Precelki drożdżowe "czosnkowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia