Cebulaki

Cebulak, cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Tradycyjnie cebularze robi się z ciasta drożdżowego, zapiekanego z cebulą oraz makiem. Jako, że ja za makiem nie przepadam to dzisiejsza wersja jest właśnie bez niego, ale równie smaczna.
Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • ok. 3/4 - 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 3 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tłuszczu do podsmażenia

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta


Przygotowanie:
Na początku przygotuj zaczyn: do kubka rozkrusz drożdże, dodaj cukier, ok 1/2 szklanki cieplej wody oraz ok 2 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj o odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować i pięknie wyrósł. Pozostałą mąkę oraz sól przesyp do większej miski.
Gotowy zaczyn przełóż do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ponieważ po wyrobieniu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć, a konsystencja być miękka i elastyczna. Gotowe ciasto odstawiamy do rośnięcia ( ok 15-20 min powinno wystarczyć). W tym czasie przygotuj farsz.


Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, ale tak aby ciągle była biała. Pod koniec posyp solą, jeszcze chwilkę podsmaż i odstaw do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta, odrywaj po małym kawałku i formuj kulkę ( jak na bułkę), następnie za pomocą wałka lub ręcznie rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm. Pamiętając, aby na środku placuszka zrobić nieco większe wgłębienie. Następnie nałóż porcję farszu, delikatnie przyciśnij go to ciasta i ponownie odstaw do rośnięcia na ok 10 - 15 min.


Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte placuszki przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, ale tylko same brzegi, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złocistego koloru. Piecz przez ok 20-25 min z temp. 200C.


Zdjęcie - Cebulaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułka drożdżowa bez jaj

Bułka drożdżowa bez jaj

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Botwinkowe bajgle

Botwinkowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych

Najzdrowszy chleb z ziaren i p…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziołowy chleb żytni na zakwasie

Ziołowy chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą

Focaccia na zakwasie z botwink…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Majowe wakacje, rewelacje i kakaowy pudding chia. Z malinami

Majowe wakacje, rewelacje i ka…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Marchewkowa panna cotta
1

Marchewkowa panna cotta

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Lasagne ze szpinakiem i fetą
1

Lasagne ze szpinakiem i fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne