Kurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze szybko się je przyrządza. (...) Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie
Czasem podejmujemy próby odtworzenia domowych smaków. Bitki wołowe jadałam u babci, a czasem pojawiały się również na stołówce szkolnej. Kojarzyły mi się zawsze z pysznym, mięciutkim mięsem i ciemnym, dość zawiesistym sosem. Chociaż efekty kubek w kubek nie udało mi się osiągnąć - dzielę się tym, do czego udało mi się dotrzeć.
Jedna z tych sałatek tam mnie zachwyciła chrupkością, że postanowiłam odtworzyć ją w domu. Sałatka smakuje mi nadal, mimo, że do mojej pracy już nie jeżdżę ;), a przepisem "z głowy i z języka" dzielę się juz dzisiaj :)
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, oranżadę oraz 2 szkl. mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę. Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 kopiaste łyżki mąki i dokładnie wymieszać...
Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość smakuje wyśmienicie i pachnie obłędnie cynamonem i czekoladą.
Powiem nieskromnie, żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie i wypadowo, a żeberka były pysznym dopełnieniem.
Jeśli lubicie karmelowe dodatki do lodów, serników czy innych deserów polecam sos domowej roboty. Robi się go błyskawicznie i smakuje prawdziwym karmelem. Jest nieco kaloryczny ale przecież to tylko dodatek.
Bardzo prosty przepis na sernik - sernik, który nie opadnie, bo... nie rośnie. Ma bardzo delikatną, piankową konsystencję, nie jest słodki. Charakteru nadaje mu mus malinowy.
Nie ma to jak porcja naprawdę smacznych żeberek. Takich z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Już nie raz się przekonałam, że tajemnicą dobrych żeberek jest ich wcześniejsze obgotowanie lub duszenie w piekarniku. Potem tylko dobra, aromatyczna marynata i hop na ruszt!
Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.