Wyśmienita tarta śliwkowa
„ Chodziła za mną od dawna i zanim przybrała taką postać było kilka wcześniejszych wersji. Jedni mówią, że lepszych inni ,że nie. Mnie w każdym bądź razie ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość smakuje wyśmienicie i pachnie obłędnie cynamonem i czekoladą.”
Tarta śliwkowa (przepis autorski)
Składniki:
okrągła forma do tarty śr.26cm
Ciasto:
200g mąki pszennej
150g masła
3 żółtka
3 łyżki cukru
50g zmielonych otrąb owsianych
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki cynamonu
Krem orzechowy:
1 żółtko
1 białko
60g cukru
65g śmietanki kremowej
50g zmielonych orzechów włoskich
Posypka:
35g pokruszonych katarzynek
20g zmielonych otrąb owsianych
20g startej gorzkiej czekolady
Ponadto:
500g śliwek węgierek
masło do wysmarowania formy
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło i posiekaj nożem lub siekaczem składniki tak, aby miały konsystencję kaszy. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Włóż na godzinę do lodówki.
Śliwki umyj, usuń pestki i przekrój na pół.
Rozwałkuj ciasto na koło o śr. większej niż forma o 2cm. Przełóż do wysmarowanej masłem formy *. Dociśnij do dna i boków formy. Nakłuj gęsto widelcem. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i rozsyp szklane kulki. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 minut.
Wymieszaj żółtko ze śmietanką, cukrem i zmielonymi orzechami. Dodaj ubitą na sztywno pianę i całość delikatnie wymieszaj. Wystudź w formie.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Zdejmij papier i szklane kulki (uwaga bo są bardzo gorące). Wylej na ciasto krem orzechowy. Rozłóż równomiernie połówki śliwek, skórką do dołu. Wymieszaj wszystkie składniki posypki i rozsyp na śliwkach. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.
*) najlepiej rozwałkować ciasto do pożądanej średnicy na silikonowej macie z narysowanymi okręgami. Następnie umieścić na środku formę, dnem do góry. Zawinąć na nie wystające brzegi maty i całość odwrócić.