Rozpływające się w ustach grillowane żeberka
Nie ma to jak porcja naprawdę smacznych żeberek. Takich z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Już nie raz się przekonałam, że tajemnicą dobrych żeberek jest ich wcześniejsze obgotowanie lub duszenie w piekarniku. Potem tylko dobra, aromatyczna marynata i hop na ruszt! Gdy bejca przypiecze się możemy cieszyć się tym prawdziwym przysmakiem mięsożercy!
Rozpływające się w ustach grillowane żeberka
Składniki
- żeberka - 2 kg, dorodne, z dużą ilością mięsa
- gotowanie żeberek:
- ziele angielskie - 8 ziaren
- liść laurowy - 4 szt
- oregano - 2 gałązki
- rozmaryn - 2 gałązki
- tymianek - 2 gałązki
- lubczyk - 1 gałązka
- sól - 3 łyżeczki na 1,5 litra wody
- marynata:
- czosnek - 1 ząbek
- ocet winny - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- miód - 2 łyżki
- pasta curry - 1,5 łyżeczki (czerwona)
- ketchup - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- sól - do smaku
Sposób przygotowania
Żeberka gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem ziół przez 1,5 godziny.
Ugotowane mięso ostudź, posól. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, pokryj nimi dokładnie mięso. Odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do momentu gdy marynata ładnie się skarmelizuje i stanie lekko chrupiąca.