Maślankowy sernik z musem malinowym
Bardzo prosty przepis na sernik - sernik, który nie opadnie, bo... nie rośnie. Ma bardzo delikatną, piankową konsystencję, nie jest słodki. Charakteru nadaje mu mus malinowy.
Przepis pochodzi z książki "Desery" wydawnictwa Konnemann.
Składniki:
- 8 herbatników na dno tortownicy - pokruszyłam je mikserem i rozsypałam na dnie,
- 750 g białego sera - w oryginalnym przepisie była ricotta, ale ponieważ nie mogłam jej dostać użyłam gotowego twarogu na sernik
- 4 jajka,
- 250 ml maślanki,
- pół szklanki miodu - dałam dwie duże stołowe łyżki,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka soku z cytryny + trochę otartej skórki
Sos:
- szklanka malin,
- cukier puder - do smaku.
Ser ubiłam na gładką masę, dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszałam z maślanką i tą miksturę powoli dolewałam do masy serowej. Na końcu dodałam miód, sok i skórkę z cytryny. Masa powinna być bardzo rzadka.
Przelałam ją do tortownicy o średnicy 23 cm. Sernik nie rośnie, więc bez obaw tortownicę można wypełnić w całości.
Sernik piekł się 80 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu należy go odstawić na co najmniej 6 godzin, aby stężał (najlepiej do lodówki).
Na talerzu polewamy go sosem, można go również posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Desery" wydawnictwa Konnemann.
Składniki:
- 8 herbatników na dno tortownicy - pokruszyłam je mikserem i rozsypałam na dnie,
- 750 g białego sera - w oryginalnym przepisie była ricotta, ale ponieważ nie mogłam jej dostać użyłam gotowego twarogu na sernik
- 4 jajka,
- 250 ml maślanki,
- pół szklanki miodu - dałam dwie duże stołowe łyżki,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka soku z cytryny + trochę otartej skórki
Sos:
- szklanka malin,
- cukier puder - do smaku.
Ser ubiłam na gładką masę, dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszałam z maślanką i tą miksturę powoli dolewałam do masy serowej. Na końcu dodałam miód, sok i skórkę z cytryny. Masa powinna być bardzo rzadka.
Przelałam ją do tortownicy o średnicy 23 cm. Sernik nie rośnie, więc bez obaw tortownicę można wypełnić w całości.
Sernik piekł się 80 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu należy go odstawić na co najmniej 6 godzin, aby stężał (najlepiej do lodówki).
Na talerzu polewamy go sosem, można go również posypać cukrem pudrem.
Smacznego!