Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Skrzydełka kurczaka na ostro po  chińsku

Lepkie, słodkawe, ostre, idealnie doprawione i z nutą sosu rybnego. A przed wrzuceniem do sosu - chrupiące - nieziemsko chrupiące! Później  też są lekko chrupiące, ale tylko lekko, bo sos nieco łagodzi tę chrupkość.

Możecie je podać jako przekąskę lub na obiad, np. z dodatkiem ryżu smażonego z jajkiem - przy najbliższej okazji podam Wam przepis.

Zdjęcie - Skrzydełka kurczaka na ostro po  chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia
  • skrobia kukurydziana (dużo!)
  • sos czosnkowy z chili - ilość wg uznania
  • dymka do przybrania (sam szczypior)

Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części. Lotki odrzucamy, a resztę przekładamy do miski.

W mniejszej misce łączymy wodę, sos rybny, cukier biały i brązowy oraz pieprz i czosnek. Powstałą marynatą zalewamy skrzydełka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

Na ok. 25 minut przed smażeniem wyjmujemy skrzydełka z marynaty, zdejmujemy z nich czosnek (łyżeczką zeskrobujemy) i lekko osuszamy.

Do pozostałej marynaty dodajemy sos czosnkowy z chili w ilościach dla nas odpowiednich, mając na uwadze, że jest to przepis na ostre skrzydełka. Powstały sos wlewamy do garnka, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy oleju do smażenia, a w międzyczasie obtaczamy skrzydełka w skrobi kukurydzianej. Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy w gorącym oleju, aż będą brązowe i mięso zacznie bez problemu odchodzić od kości. Skrzydełka mieszamy z marynatą i podajemy posypane posiekaną dymką.

Zdjęcie - Skrzydełka kurczaka na ostro po  chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

_______

źródło: Monikucha online

Kategorie przepisów