Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Lepkie, słodkawe, ostre, idealnie doprawione i z nutą sosu rybnego. A przed wrzuceniem do sosu - chrupiące - nieziemsko chrupiące! Później  też są lekko chrupiące, ale tylko lekko, bo sos nieco łagodzi tę chrupkość.

Możecie je podać jako przekąskę lub na obiad, np. z dodatkiem ryżu smażonego z jajkiem - przy najbliższej okazji podam Wam przepis.

Zdjęcie - Skrzydełka kurczaka na ostro po  chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia
  • skrobia kukurydziana (dużo!)
  • sos czosnkowy z chili - ilość wg uznania
  • dymka do przybrania (sam szczypior)

Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części. Lotki odrzucamy, a resztę przekładamy do miski.

W mniejszej misce łączymy wodę, sos rybny, cukier biały i brązowy oraz pieprz i czosnek. Powstałą marynatą zalewamy skrzydełka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

Na ok. 25 minut przed smażeniem wyjmujemy skrzydełka z marynaty, zdejmujemy z nich czosnek (łyżeczką zeskrobujemy) i lekko osuszamy.

Do pozostałej marynaty dodajemy sos czosnkowy z chili w ilościach dla nas odpowiednich, mając na uwadze, że jest to przepis na ostre skrzydełka. Powstały sos wlewamy do garnka, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy oleju do smażenia, a w międzyczasie obtaczamy skrzydełka w skrobi kukurydzianej. Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy w gorącym oleju, aż będą brązowe i mięso zacznie bez problemu odchodzić od kości. Skrzydełka mieszamy z marynatą i podajemy posypane posiekaną dymką.

Zdjęcie - Skrzydełka kurczaka na ostro po  chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

_______

źródło: Monikucha online

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Filet w sosie musztardowym

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
2

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Cukinia po chińsku
3

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)
3

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny
2

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki
1

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square